top of page

Mi lesz miután megismerkedünk?

Az instant netes ismerkedés torzító hatásai.


‘Ping’, ‘ping’. Igen, nem. “Te tetszel!” “Te nem jössz be.”


A technika modern vívmányai könnyű lehetőséget ígérnek az ismerkedésre. Lassan elég, ha otthon ülsz, s gyorsan taláhatsz magadnak kalandot, pasit, ismerkedni vágyót. Ha ezt egy kávézóban teszed, akár egyből randizhatsz is a kiszemelteddel. A Tinder segít abban, hogy a csalódást, a visszautasítást – legalábbis a kapcsolatfelvétel bevezető fázisában elkerüld. Csak azzal kapcsol össze, akivel kölcsönös a szimpátia. Ismerősi köreinkban gyakran elhangzik, a megismerkedés után, hogy a friss partner továbbra is ott van a netes randi felületen. Több vasat tart a tűzben, illetve hiába vagytok együtt, szükségét érzi, hogy másoktól -továbbra is- sok visszajelzést szerezzen.


Mi van emögött?

Gyakran pszichés függés, ami sok esetben mély személyiség hiányokon alapszik. A pszichés függés gyorsan kialakul, ezt tudjuk a kognitív és viselkedés terápiás ismereteinkből. A közelmúltban olvashattunk egy példát google szemüveg alkoholfüggőségnél erősebb hatásáról itt. Ha egy cselekvésedre pozitív választ kapsz, jó érzéseket élsz át. Ha ez többször ismétlődik, megerősödik benned az összefüggés, egyre többször fogod megtenni. Van, ami gyermekkorban vésődik be, és felnőtt korban is hasonlóan működünk.

“Igen-igen, nem-nem.”Egy reaális kapcsolatban, és az élet sok területén szükséges döntéseket hoznunk. Igent mondani valamire, egy programra, egy felkérésre egy munkára. Nemet mondani valamire, egy programra, negatív kritikára, egy kellemetlen közeledésre.


“Mekkora ereje és súlya van az igenednek, ha nem mondasz soha nemet?!” Sai Maa

A neten könnyű nemet mondani. A realitás ennél komplexebb. A net az arctalanbb, még az arckönyv is. Mert lehet ignorálni, nem foglalkozni egy kéréssel, egy személlyel. S ezt könnyen meg is magyarázhatód utólag pl. “nem vettem észre, hogy írtál”. És ezt könnyen elfogadja a másik, hiszen tapasztalatból tudja, hogy tényleg van, hogy egy-egy értesítés eltűnik a virtuális valóságban. De egy realis kapcsolatban, ha rendre elfordulsz, ha a másik szól hozzád, kér, vagy mond valamit, akkor gyorsan vége lehet a kapcsolatnak.


Emberi alapigény, hogy figyeljenek ránk, hogy hallgassanak meg, hogy érintést kérünk, hogy tiszteljék a határainkat.

A neten -látszólag- figyelmet kapunk. Likeolják az írásunkat? Hány ember jelez ránk pozitívan? stb. Fokuszáljunk a társkeresésre!

Gondolj bele, napi 10-20-30-100 pozitív visszajelzést adnak. Ennyi pozitív, elismerést kapsz napokon, heteken át. Ennyien jeleznek rád, hogy tetszel nekik. Levelezel néhány kölcsönösen szimpi emberrel. Aztán összejössz a csillogószemű édes hölggyel, vagy a gavallér férfifel.

A legtöbb gyorsan felfedezhető dolog, ami neked egy kapcsolatban fontos– passzol. Telik az idő, már együtt is laktok. – Vajon mennyi pozitív elismerést kapsz tőle naponta? Megköszöni, hogy bevásároltál, hogy gondoltál rá amikor meglepetést szereztél egy apró gesztussal. – Vajon te mennyi pozitív elismerést adsz neki? Lehet-e annyit, mint a Tinderen? A választ rád bízom.

Teljesen normális, hogy vannak dolgok, amik nem pozitívak a másik jellemében, vagy nehezen érthetők számodra a viselkedésében. Ezek addíg, amig “csak jártok”, van, hogy fel sem tűnnek. Együttélés során aztán pár dolog természetszerűleg előbukkan. Van, ami neked nehéz, s van, ami neki nehéz veled. – Merre mozdulsz ekkor? – Visszasírod a régi szerelmedet? – “Vele minden jó volt.” {akkor miért lett vége?!} – Visszavágysz oda, amikor napi 50 pozitív elismerést kaptál? – lehet újra felregisztrálsz a társkeresőre…

A másik út, hogy elfogadod, hogy két ember közt vannak különbségek, vannak nézeteltérések. Van, amin csiszolódtok, és kommunikációval megoldjátok, és van ami tartósan megmarad.


“A kapcsolatkezelés magasfoka, amikor elfogadod a másik embert, akkor is, ha nem értesz vele egyet egy konfliktus során”

Mi lenne, ha e cikkhez te írnál konklúziót? Gondold tovább, írj kommentet!

122 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page